Onderzoeken

IMG_1063Hoe fit bent u?

Fitheidstest bij”Beter in Bewegen”,
een test voor iedereen die om z’n gezondheid geeft.

Bewegen is gezond. Dat is bekend. Wat is nu gezond voor u? Hoeveel of hoe weinig beweging heeft u nodig om uw gezondheid te bevorderen? En hoe fit bent u eigenlijk? Het is goed om daarbij stil te staan. Doe daarom de Fitheidstest. Het is een test voor iedereen. Echt iedereen. Of u nu wekelijks intensief sport of (nog) helemaal niets aan bewegen doet. Op basis van de resultaten van de Fitheidstest krijgt u een persoonlijk advies. Als deskundige van ons dagelijks bewegen kan de fysiotherapeut aangeven hoe u op een eenvoudige manier aan uw gezondheid kunt werken. Het gaat er vooral om dat u stilstaat bij hoe belangrijk een gezond lichaam is en wat u minimaal aan beweging nodig heeft, om fitter en gezonder te worden of te blijven.

Test uw fitheid

De Fitheidstest duurt ongeveer 30 tot 60 minuten en bestaat uit de volgende onderdelen;

  1. Korte vragenlijst
  2. Conditie
  3. Kracht
  4. Lenigheid
  5. Coördinatie
  6. Huidplooimeting
  7. Lengte/gewicht/bloeddruk
  8. Longvolume, één seconde waarde
  9. Uitgebreide VO2 max. test (extra kosten)

Nadat u bent geïnformeerd over Nederlandse Norm Gezond Bewegen,  kunt u zelf ervaren wat deze norm inhoudt en wordt uw conditie getest. Hiermee wordt een basis gelegd voor een persoonlijk beweegadvies. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie en uw wensen wordt een aantal andere tests bij u afgenomen. Op deze wijze wordt een indruk verkregen van de kracht van uw spieren, uw lenigheid, uw vetpercentage en uw coördinatie.
Na afloop van de testen bespreekt de fysiotherapeut direct de resultaten met u en krijgt u een persoonlijk advies. Misschien bent u fitter dan u denkt, of moet u juist wat meer bewegen. Wat in elk geval zal meevallen, is het gemak waarmee u uw gezondheid kunt verbeteren. Daarvoor geeft uw fysiotherapeut u een aantal gerichte adviezen, die in het dagelijks leven eenvoudig uit te voeren zijn.

Waarom is bewegen zo belangrijk?

Het is goed om eens stil te staan bij het belang van bewegen. Regelmatig lichaamsbeweging draagt op allerlei manieren bij aan uw gezondheid. Uw hart en bloedvaten blijven beter in conditie. Het verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en er is minder kans op overgewicht en vallen. Verder blijven uw botten langer sterk, de spijsvertering gaat beter werken. U voelt zich gewoon beter en energieker, kunt makkelijker ontspannen en bent beter bestand tegen stress.

IMG_1138

Bouw beweging in uw dagelijks leven in

Met minimale inspanning werkt u al aan uw gezondheid. En dan hebben we het over lichaamsbeweging die u gewoon in uw dagelijks leven kunt inbouwen. Zoals een eindje lopen, af en toe de fiets pakken in plaats van de auto, de trap nemen in plaats van de lift, huishoudelijk werk, tuinieren, de hond uitlaten, dansen, zwemmen. Het maakt niet uit, als het maar in uw leven past. Belangrijk is dat uw energieverbruik omhoog gaat. Dat hoeft niet noodzakelijk met sporten. Begin bij het begin.

Tijdens de Fitheidstest ervaart u wat het betekent om aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen te voldoen.